Årets gang i Umbrien

Forår

Vejret skifter, Solen er efterhånden ved at få godt med magt. Æble og kirsebærtræerne er kommet i forårshumør, og velsigner os med flotte blomster og skønne farver. Frokosten nydes på terrassen med udsigt til marker fyldt med blodrøde valmuer. I skoven er der masser af vilde asparges og urter. På torvet vrimler det med artiskokker, spæd broccoli, ærter, hvide asparges, og med lidt årets første hestebønner. Det er netop nu det italienske køkkens enkelthed kommer til sin ret.

Sommer

Temperaturen er steget og solen står højt. Bierne summer omkring lavendlerne og morgenmaden nydes udenfor til dagens første solstråler. I de lune sommer aftener tænder vi op i "il Forno" og griller godt kød, umbriske pølser og sunde grøntsager.Torvet er fyldt med solmodne tomater, sprøde zucchini, søde peberfrugter, friske borlotti og cannellinibønner. Vi spiser masser af friske ferskner, abrikoser og verdens bedste meloner.

Efterår

For nogle er det nok en lettelse. Efteråret er kommet med sine lidt køligere dage. Dette er årstiden, hvor vi skal glæde os over alle anstrengelserne i køkkenhaven. Det bugner med store fede græskar, de sidste tomter hives ind og fignerne er lækre søde og solmodne. Vi skal på svampejagt eller en tur i en hemmelig skov, for at finde trøfler. Vinhøsten er på sit højeste og sidst på efteråret skal vi op på stigerne for at plukke årets høst af oliven. Det er nu det første vildt kommer i gryden med masser af vin og urter. Køkkenet er præget af de lidt tungere retter med masser af cavolo nero, kastanier, puntarella, granatæbler og fennikel.

Vinter

Så er det nu, at de store uldne trøjer og sokker skal frem. Vejret er råt og lidt barsk, men Umbrien og ædedolken har stadig masser af byde på. Landskabet ligger hen og venter på lunere tider, oliventræerne beskæres, og små bål af brændende olivengrene er ikke noget særsyn omkring Todi. Vi spiser masser af artiskokker, lidt trøfler bliver det også til, den mørke og saftige cavolo nero, robuste og landlige supper og simreretter med alt godt fra skov og land. Hvis der er sol og blå himmel, kan frokosten nydes udenfor i en hyggelig lækrog med udsigt.